SMED (Single Minute Exchange of Die)

SMED - Single Minute Exchange of Die.

Tuotevaihto pysäyttää tuotannon ja tästä syntyy väistämättömästi hukkaa. Perinteisesti tuotevaihtoja pyritään minimoimaan, tehdään pitkiä sarjoja ja vältetään hukka-aika.

Näkemyksemme mukaan useimmiten parempi ratkaisu on vaihtojen nopeuttaminen. Tuotevaihtonopeuden puolitus mahdollistaa vaihtojen määrän tuplauksen ilman lisähukkaa ja tämä puolestaan karkeasti puolittaa välivarastojen tarpeen.  

Tuotevaihtojen nopeutukseen Lean SMED on hyvä prosessi. Vahvasti yksinkertaistettuna: etsitään tuotevaihdon työvaiheita jotka voi tehdä etu- ja jälkikäteen tuotantoa pysäyttämättä, loput työvaiheet standardoidaan ja virtaviivaistetaan. Prosessia toistetaan niin kauan kun parannettavaa löytyy.

Minkälaisiin tuloksiin on sitten mahdollista päästä?

Äärimmäinen esimerkki: Kauanko tavalliselta autoilijalta menee renkaiden vaihtoon? Puoli tuntia? Vartti? Formulatiimi tekee sen nopeimmillaan alle 2 sekunnissa.

Tuotantoesimerkki: Toyotalta meni auton korien prässin muokkaamiseen automallia vaihdettaessa 1-3 päivää, tämä nopeutui asteittain toimintatapoja ja työkaluja muokkaamalla 10 minuuttiin.

Näin radikaalia parannusta ei todennäköisesti ole saavutettavissa, mutta vaihtonopeuden puolittaminen ei silti yleensä ole edes kunnianhimoinen tavoite.